375.000 euro voor veilige looproutes, ondernemers en fietsklemmen


Utrecht wordt een superfietsstad
Utrecht wordt een superfietsstad
Foto: CC0 Public Domain

Er komt 375.000 euro extra beschikbaar voor veilige looproutes, extra fietsparkeerplekken in de stad en het faciliteren van ondernemers. Een amendement hierover van het CDA op de begroting van de gemeente is donderdag aangenomen.

Precies een jaar geleden, op 9 november 2016, kaartte het CDA het probleem van onveilige looproutes voor ouderen al aan. Door de vergrijzing zal het aantal 65-plussers verdubbelen tussen nu en 2040. Steeds vaker wonen zij tot op hoge leeftijd zelfstandig. Het is daarom belangrijk dat veelgebruikte routes die ouderen afleggen veilig en overzichtelijk zijn. Ook voor mensen met een beperking is dit van extra belang.

Samen met belangenbehartigers voor deze groepen zal de gemeente een aantal knelpunten opsporen en deze punten aanpakken. Ook kunnen hierdoor lessen worden geleerd voor de toekomst.

Van de €375.000 wordt er €187.500 beschikbaar gesteld voor het maken van extra fietsparkeerplekken in de binnenstad van Utrecht. Veilig en gemakkelijk stallen van fietsen is nodig in een stad die steeds drukker wordt. Met extra fietsklemmen en ‘nietjes’ wordt de stad netjes gehouden en kunnen fietsen minder makkelijk gestolen worden.

De CDA-fractie stelde verder voor om extra te investeren in winkelgebieden en om marktkooplui minder op kosten te jagen. Zo wordt er voor vier winkelcentra gewerkt aan actieplannen om onder andere leegstand tegen te gaan. Om markten te ontlasten, wordt de extra verhoging van de markttarieven terug gedraaid.

Cookieinstellingen